Het actief benaderen van potentiële kandidaten voor een functie wordt steeds moeilijker. Enerzijds omdat de kandidaten moe worden van alle recruiters die ze benaderen (zeker in sectoren als de IT), anderzijds omdat actieve recruitment sinds 25 mei 2018 erg moeilijk is geworden. De privacy-wetgeving is toen namelijk uitgebreid naar de persoonlijke gegevens van medewerkers, wat concreet betekent dat je ze alleen nog maar rechtstreeks mag benaderen als ze dat vooraf hebben goedgekeurd. Klik hier voor details over deze wet.
Inbound marketing
In de marketing is een vergelijkbaar probleem ontstaan: potentiële klanten zijn het beu om ‘gestalkt’ te worden door marketing- en salesmensen, wat in het geval van de consument heeft geleid tot beschermingsmaatregelen als het bel-me-niet-register. En sinds 25 mei 2018 is ook het benaderen van B2B-afnemers moeizaam, vanwege die nieuwe Privacywet.
Sinds enkele jaren is er in de marketing echter een nieuwe stroming actief: Inbound Marketing. Deze vorm van marketing wordt door twee ontwikkelingen gestimuleerd:
- Mensen zijn de ‘outbound’ marketing van bedrijven beu, oftewel de advertenties en verkooptelefoontjes die ze onderbreken bij wat ze interessant vinden (commercials op TV, telemarketeers, preroll reclamevideo’s op Youtube etc.).
- Mensen gaan meestal naar Google voordat ze iets kopen, wat betekent dat je moet zorgen dat ze jou vinden. Er zijn trucs om bij Google in de zoekresultaten bovenaan te komen, maar daar gaat het bij Inbound Marketing niet om. Google wil gewoon dat je antwoord geeft op de vragen van de zoekers, en die antwoorden hebben jij en/of je collega’s. Dus zet ze online!
Het motto van Inbound Marketing (citaat van Craig Davis) is uit bovenstaande dus eenvoudig af te leiden: “Je moet mensen niet onderbreken bij wat ze interessant vinden, maar ZIJN wat ze interessant vinden.”
Inbound Recruitment
Als recruiters hetzelfde probleem van ‘overkill’ in hun markt ervaren als marketeers -en in 2018 door dezelfde wet in hun handelen worden beperkt- is ‘kruisbestuiving’ een logisch gevolg. Ook potentiële kandidaten zijn online actief op social media als LinkedIn en bij Google, dus ook zij zijn met online kennis ‘aan te trekken’. Zie hier het ontstaan van het vakgebied van ‘Inbound Recruitment’.
Op deze site worden alle artikelen en cases gebundeld op het gebied van het prille gebied van Inbound Recruitment. Mocht je toevoegingen, vragen of opmerkingen hebben (of ons in willen huren voor een presentatie over het onderwerp) dan kun je via het formulier op deze pagina contact opnemen. We hebben ook een LinkedIn-groep, klik hier.
Beheerders
Edwin Vlems
Edwin wordt regelmatig door bedrijven benaderd die hun marketing van ‘outbound’ naar ‘inbound’ willen laten bewegen. Dat hij zelf geen bedrijven hoeft te benaderen bewijst dat het werkt, zijn online kennis werkt als magneet. De laatste tijd wordt Edwin ook door recruiters benaderd vanwege hun interesse in de ‘inbound’ manier van denken.
Robert Buning
Nederlandse en Belgische bedrijven helpen om de juiste sollicitanten aan tafel te krijgen; daar wordt Robert blij van! Hij doet dit met inbound recruitment en dit is misschien anders dan je gewend bent. Het is zijn ambitie om dé “go-to-guy” te worden voor bedrijven die de beste medewerkers in huis willen halen. Bedrijven die snappen dat inbound recruitment daarvoor hét middel is. Je kunt bij Robert terecht voor werken-bij sites, vacaturevideo’s, wervende teksten en marketingcampagnes.