Interview: 5 handvatten om te starten met inbound recruitment

inboundrecruitment

Recruiters hebben het jarenlang makkelijk gehad: binnen no time genereerden ze voldoende kwalitatieve kandidaten voor openstaande vacatures. Nu de economie weer aantrekt, zitten ze de handen in het haar: waar vinden ze het juiste personeel?

Recruiters en HR-afdelingen zijn daarom op zoek naar nieuwe, innovatieve technieken om personeel te werven. En als marketing werkt bij het aantrekken van nieuwe klanten, waarom zou het dan niet werken bij het aantrekken van nieuw personeel?

Marketing inzetten voor recruitment

Wanneer marketing ingezet wordt voor recruitmentdoeleinden, noemen we dat ook wel inbound recruitment. De Amerikaanse marketing automation softwareleverancier HubSpot is één van de eerste organisaties die ‘inbound recruitment’ succesvol inzet.

Het bedrijf merkt al lange tijd dat het steeds lastiger wordt om ICT-personeel te bereiken en besloot anderhalf jaar geleden inbound marketing in te zetten als wervingstactiek. Hannah Fleishman is verantwoordelijk voor alle inbound recruitmentwerkzaamheden bij HubSpot en haar tips voor een vliegende start met inbound recruitment, deelt ze in deze blog.

1. Formuleer de bedrijfscultuur

De term “employer branding” is binnen de HR-branche geen vreemde term. Bedrijven werken al jaren aan hun werkgeversmerk en doen er alles aan om hun organisatie sterk in de markt te positioneren. Met een sterk employer brand zorg je ervoor dat medewerkers graag bij jou komen werken en wie wil dat nu niet?

Ondanks dat employer branding hot and happening is, merkt Hannah dat veel bedrijven nog geen duidelijke bedrijfscultuur hebben geformuleerd. Hannah: “Vraag jezelf af: waarom zou iemand bij onze organisatie willen werken? Wat zijn onze waarden? Wat maakt ons nu écht anders ten opzichte van onze concurrenten?”

2. Creëer storytelling rondom het employer brand

Wanneer de bedrijfscultuur duidelijk is geformuleerd, is de volgende stap het naar buiten brengen van deze bedrijfscultuur. Hoe communiceer je over je employer brand op je website, social mediakanalen en andere communicatie-uitingen?

3. Ga samen met het recruitmentteam om tafel zitten

Hannah raadt aan om binnen de organisatie één of meerdere marketeers specifiek aan te wijzen voor ‘inbound recruitment’. Deze marketeers werken volledig mee op de recruitmentafdeling.

Bij het opstellen van een inbound marketingstrategie, bepaal je wie je Buyer Persona’s (ideale klanten) zijn. Je ontdekt wat hun pijnpunten zijn en hoe jouw organisatie deze pijnpunten kan oplossen. Hetzelfde geldt voor inbound recruitmentmarketeers. Wanneer zij inbound marketing als wervingstactiek inzetten, moeten ze zich eerst verdiepen in het recruitmentteam. Hannah: “Ga met het recruitmentteam om tafel zitten. Wat zijn hun grootste uitdagingen? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Hoe communiceren ze met kandidaten?”

Volgens Hannah is dit een stap die vaak wordt onderschat. Ook Hannah vindt nu dat ze zich aan het begin te weinig in de recruitmentafdeling heeft verdiept. “Ik dacht: ‘Ik ben een marketeer, ik heb dit al veel vaker gedaan, dus ik weet wat ik doe,'” aldus Hannah.

4. Overtuig recruiters van inbound marketing

Door in de beginfase je volledig te verdiepen in het werk van de recruitmentafdeling, is de eerste stap gezet. Als recruitmentmarketeer heb je oprechte interesse getoond in het werk van de recruiters en je weet met elke uitdagingen zij te maken hebben.

De grootste uitdaging voor jou als marketeer, is om recruiters jouw toegevoegde waarde te tonen. Inbound recruitment werkt alleen als ook de recruiters inbound marketing volledig snappen en de kracht ervan in zien. Hannah: “Wanneer een recruiter met een kandidaat aan de telefoon praat, moet hij ook weten dat er een blogpost is geschreven die hij kan delen met de kandidaat om hem verder het traject in te krijgen.”

Hannah ziet dat veel recruiters in het begin afwachtend zijn en niet direct staan te juichen als ze iets over marketing horen. “Totdat ze zien wat het op kan leveren. Door de juiste content op het juiste moment aan de juiste persoon te sturen, ontdekt een recruiter hoe inbound marketing het recruitmentproces kan vereenvoudigen en versnellen.”

5. Experimenteer!

Hannah: “Als inbound marketeer ken je de belangrijkste aspecten van inbound marketing. Je weet wat de toegevoegde waarde van content is en hoe de website een belangrijke rol speelt als onderdeel van je marketingstrategie. Maar als het gaat om inbound recruitment, is er eigenlijk nog niemand die écht heeft ondervonden hoe je dat het beste kunt doen. Er zijn nog heel veel onontdekte tactieken die alleen ontdekt kunnen worden, door te experimenteren.”

Dat is dan ook wat Hannah bedrijven mee wil geven die willen starten met inbound recruitment: “Experimenteer! Ga aan de slag met social media en contentmarketing en analyseer continu je inspanningen. Hoeveel verkeer is er via LinkedIn bij een vacature terecht gekomen? Hoe vaak is een blogpost gelezen en is er vaak geklikt op de call-to-action? Is het interessant om een webinar te organiseren? Op deze manier ontdek je al snel welke inbound marketingmiddelen het meeste opleveren binnen je recruitmentstrategie.”

Ben je benieuwd hoe HubSpot inbound recruitment succesvol toepast? Dat lees je in deze blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s